Geen vast contract nodig
24/7 te boeken
Geld terug garantie
Gratis annuleren

Checklist: Hoe word je een digital nomad? – Alles wat je moet weten om te beginnen

Al eerder heb ik een blog geschreven over een postadres in Nederland dat je nodig hebt om een digital nomad te worden. Maar hoe word je nu eigenlijk een digital nomad? Dit betekent in ieder geval dat je vanuit het buitenland werkt. Alhoewel, je kan ook digital nomad in Nederland zijn. Ik reis zelf veel naar het buitenland, maar de laatste maanden hebben ze mij zo hard nodig in Nederland dat ik het grootste deel van de tijd rondreis binnen Nederland.

Maar let op: als je alleen maar in het buitenland aan het reizen bent, kan dit gevolgen hebben voor hoe je bent ingeschreven bij de KVK (Kamer van Koophandel), de gemeente en de Belastingdienst. In dit stappenplan leggen we uit wat er verandert en hoe je je kunt voorbereiden.

1. Check wat er gebeurt met je inschrijving bij de KVK

Ga je tijdelijk naar het buitenland om daar te werken? Of wil je zelfs emigreren? Dan kan dit gevolgen hebben voor hoe je staat ingeschreven bij de KVK. Het hangt af van jouw persoonlijke situatie of je wel of niet ingeschreven blijft in het Handelsregister van de KVK. Als je een BV hebt is dat niet het grootste probleem, maar bij een eenmanszaak of vof moet je echt wel goed opletten.

Werk je nog steeds in Nederland?  

Als je regelmatig naar Nederland reist voor werk, hoef je je niet uit te schrijven bij de KVK. Twijfel je hoe vaak je in Nederland moet zijn voor werk? Neem dan contact op met de KVK.

Doe je geen zaken meer in Nederland?  

Als je geen werk meer doet in Nederland en geen zakelijk adres meer hebt, moet je uitschrijven bij de KVK. Dit moet binnen 7 dagen voordat je gaat emigreren. Zelfs als je nog steeds Nederlandse klanten hebt, moet je regelmatig in Nederland zijn om ingeschreven te blijven. De KVK kan dit controleren via verschillende manieren, zoals post die teruggestuurd wordt of informatie van de gemeente en Belastingdienst.

Wij kunnen ervoor zorgen dat je in Nederland een zakelijk adres hebt en behoudt. Alle post die je ontvangt sturen we aan je door en we kunnen zelfs de telefoon voor je aannemen.

Het kan ook zijn dat jouw buitenlandse bedrijf klanten heeft in Nederland, terwijl je niet bij de KVK staat ingeschreven. Controleer in het land waar je naartoe gaat of je je moet inschrijven in het Handelsregister van dat land.

Hoelang ga je naar het buitenland?  

Ga je minder dan een half jaar werken in het buitenland? Dan kan het handig zijn om ingeschreven te blijven bij de KVK. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden:

  • Je moet goede redenen hebben waarom je jouw bedrijf in Nederland wilt houden. Bijvoorbeeld omdat je veel vaste klanten hebt hier of nog steeds werkzaamheden verricht.
  • Je moet een vast zakelijk adres hebben in Nederland, geen postbus. Je kunt jouw bedrijf inschrijven op het adres van familie of vrienden, maar dan heb je wel toestemming nodig. Wij kunnen dit zo voor je regelen zonder dat je iemand anders moet lastigvallen. Alle post komt dan via ons digitale platform bij je binnen.
  • Vraag een offerte aan via onze website

2. Check of je je moet uitschrijven bij de gemeente

Als je meer dan 8 maanden per jaar buiten Nederland woont, moet je je uitschrijven bij de gemeente. Dit geldt ook als deze maanden verspreid zijn over het jaar. De gemeente haalt jouw gegevens dan uit de Basisregistratie Personen (BRP). Zorg ervoor dat je jouw adres wijzigt als dat verandert.

Als digital nomad heb je vaak geen vast woon-werkadres, bijvoorbeeld omdat je in een camperbusje woont en reist. Voor een inschrijving bij de KVK heb je wel een vast woonadres nodig. Hoe dit geregeld kan worden hangt af van jouw situatie. Je kan dit bijvoorbeeld .

3. Regel je belastingzaken

Als je gaat emigreren, krijgt de Belastingdienst automatisch bericht van jouw uitschrijving bij de gemeente en de KVK.

Woon je niet meer in Nederland, maar lever je wel goederen of diensten aan Nederlandse klanten vanuit een ander land? Dan ziet de Belastingdienst jou als een buitenlandse ondernemer voor de btw. Je moet dan aangifte doen voor de omzetbelasting en mogelijk ook btw betalen in Nederland.

Ga je tijdelijk werken in het buitenland en blijf je ingeschreven staan bij de KVK? Dan moet je in Nederland aangifte doen voor de inkomstenbelasting en btw. Dit geldt ook als je voor een buitenlandse opdrachtgever werkt.

Het is belangrijk om te controleren of jouw klant echt een ondernemer is. Als later blijkt dat dit niet zo is, kan je problemen krijgen met de Belastingdienst. Controleer daarom het btw-identificatienummer van jouw klant via het .

Misschien moet je belastingaangifte doen in 2 landen, maar dat betekent niet dat je dubbel belasting betaalt over dezelfde inkomsten. Er zijn belastingverdragen tussen landen die bepalen welk land belasting heft over bepaalde inkomsten.

Als je geen vaste verblijfplaats hebt en rondreist, krijg je te maken met verschillende fiscale regels in verschillende landen. Bespreek jouw situatie daarom met een belastingadviseur om financiële risico’s te voorkomen.

4. Check de lokale wet- en regelgeving

Als digital nomad krijg je te maken met wet- en regelgeving in het land waar je gaat werken. Op vind je meer informatie over onder andere handelswetgeving, sectoren, marketing, betalingsverkeer en subsidies per land.

5. Regel je verzekeringen

Als je in het buitenland gaat werken, heeft dit gevolgen voor jouw sociale verzekeringen zoals AOW, arbeidsongeschiktheid, zorg en WW. Op kun je lezen of je verzekerd bent voor de sociale zekerheid in het buitenland. Dit hangt af van het land waarin je werkt.

Als je met een eigen camper reist, moet je deze ook goed verzekeren. Je bent verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering (WA of WAM) af te sluiten voor jouw camper. Hiermee ben je verzekerd als je schade veroorzaakt aan anderen tijdens het rijden. Je kunt ook aanvullende verzekeringen afsluiten voor jouw camper.

6. Check of je een visum en werkvergunning nodig hebt

Als je buiten de EU gaat werken, heb je meestal een visum en werkvergunning nodig. Voor informatie hierover kun je terecht bij de ambassade of het consulaat van het land waar naartoe wilt gaan.

Binnen de EU heb je geen visum nodig om te werken, maar je moet wel een identiteitskaart of paspoort kunnen laten zien. Let op: een rijbewijs is niet altijd geldig als identificatiebewijs in het buitenland.

Kortom, er zijn veel zaken om rekening mee te houden. Ik heb veel ervaring met dit proces en kan je zeker veel waardevolle informatie geven. Wil jij de stap maken als digital nomad in het buitenland? Laat het weten wat je van plan bent en ik help je op weg.

Florentijn van den Bos

Chief Flexwork Officer 😉

Terug naar overzicht

Geplaatst op: 1 juli 2024